|

Redactie

Cybernieuws van 8.3.2025

,

E-mailprovider Tuta slaat alarm over Frans voorstel voor backdoor chatapps

E-mailprovider Tuta slaat alarm over een Frans wetsvoorstel dat aanbieders van versleutelde communicatieplatforms zoals chatapps verplicht om ’technische maatregelen’ te implementeren, waardoor inlichtingendiensten de inhoud van versleutelde communicatie kunnen bekijken. Chatdiensten zouden de inhoud van chatberichten van gebruikers na een bevel binnen 72 uur aan de autoriteiten moeten verstrekken. “Dit amendement verplicht platforms om de noodzakelijke technische maatregelen te implementeren waardoor inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot de inhoud van berichten en gegevens die via de platforms worden verzonden“, zo laat het voorstel verder weten.

Volgens Tuta staat Frankrijk op het punt om de ‘ergste surveillancewetgeving’ in de Europese Unie aan te nemen en moet dit worden gestopt. De mailprovider voegt toe dat de wet een gevaarlijk precedent schept dat de waardes zou ondermijnen waarvoor de EU staat. “We moeten niet toestaan dat dit door angst gedreven beleid veiligheid en vrijheid van alle Europese burgers ondermijnt.”

https://www.security.nl/posting/877918/E-mailprovider+Tuta+slaat+alarm+over+Frans+voorstel+voor+backdoor+chatapps

FTC begint onderzoek naar mogelijke ‘censuur door techbedrijven’

De Federal Trade Commission schrijft dat ze een ‘publiek onderzoek’ begint naar de manier waarop technologieplatformen ‘gebruikers de toegang tot hun diensten ontzeggen of beperken op basis van de inhoud van hun uitspraken of verwantschappen’. De Amerikaanse toezichthouder is een openbare consultatie gestart waarin ze Amerikaanse gebruikers vraagt naar voorbeelden van hoe techplatformen hen mogelijk op die manier hebben behandeld. Het gaat om gebruikers die gebanned of geshadowbanned zijn, waarvan het verdienmodel is afgepakt of die ‘op enige andere wijze zijn gecensureerd’. De FTC zegt dat ‘censuur door technologieplatformen niet alleen on-Amerikaans, maar potentieel ook illegaal‘ is. Die bedrijven hebben soms verwarrende en onvoorspelbare interne procedures om gebruikers te beperken en ze bieden soms niet de mogelijkheid in beroep te gaan, zegt de toezichthouder.  Het onderzoek is een van de eerste grote acties van de FTC onder het beleid van de nieuwe voorzitter, Andrew Ferguson, in december door Donald Trump aangewezen als nieuwe voorzitter van de toezichthouder. Ferguson is een fel tegenstander van grote techbedrijven en stelt al langer dat die conservatieve gebruikers zouden tegenwerken.

FTC begint onderzoek naar mogelijke ‘censuur door techbedrijven’ – IT Pro – Nieuws – Tweakers

Duitse consumentenbond kritisch op Europese digitale identiteitswallet

De Duitse consumentenbond vzbv is kritisch op de huidige plannen voor een Europese digitale identiteitswallet waar burgers hun identiteitsbewijzen in kunnen opslaan en zich mee identificeren. Die zijn volgens de organisatie niet in het belang van gebruikers. “Ze maken het lastig voor consumenten om te zien hoe overheidsinstellingen, bedrijven en andere actoren hun data en digitale identiteit gebruiken“, aldus de vzbv. De Duitse consumentenbond stelt …

Duitse consumentenbond kritisch op Europese digitale identiteitswallet – Security.NL

Waarom deurbelcamera’s (niet) voor een veiligere wereld zorgen

De Nederlandse politie heeft naar eigen zeggen een nieuw wapen in de misdaadbestrijding: de deurbelcamera. Zulke camera’s zijn al een tijdje in opmars in Nederland. “Het zou mooi zijn als iedereen zo’n camera heeft”, zegt Sybren van der Velden Walda, projectleider woninginbraken bij de Nederlandse politie in het Algemeen Dagblad. Ook in België schaffen steeds meer gezinnen een eigen bewakingscamera aan. …

Deurbelcamera’s voor iedereen, zoals de Nederlandse politie aanraadt? ‘Eigenlijk is dit een vorm van opruiing’ | De Morgen

Is Signal écht het beste alternatief voor WhatsApp?

In een wereld waarin privacy steeds meer onder druk staat, zoeken steeds meer mensen naar alternatieven voor WhatsApp. Signal wordt vaak genoemd als dé veilige keuze. Maar hoe veilig is Signal eigenlijk? En is centralisatie op de lange termijn geen risico? Signal staat bekend om zijn end-to-end encryptie en minimale opslag van metadata. Het is een non-profit organisatie die privacy serieus neemt en geen advertenties of tracking gebruikt. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die hun gesprekken privé willen houden. Maar er is één groot nadeel: Signal is gecentraliseerd. Alle berichten lopen via de servers van de Signal Foundation. Dit betekent dat als deze servers uitvallen, geblokkeerd worden of onder druk worden gezet door overheden, de hele dienst kwetsbaar is.

Voor wie écht controle over zijn data wil, zijn er gedecentraliseerde alternatieven zoals: …

Is Signal écht het beste alternatief voor WhatsApp? – HostService Nederland