Cannabis producten - foto Erin Stone - Pixabay

|

Andreas Puccio

Drugsbeleid: liberaal in plaats van fiscaal

,

De Libertaire Partij (LP) verwelkomt het voorstel van de Jonge Liberalen (de “Jungfreisinnige”) om soft- en harddrugs te liberaliseren. In tegenstelling tot de Jonge Liberalen gaat het haar echter om fundamentele overwegingen. De liberalisering van de drugs vereist ook een hervorming van het gezondheidszorgsysteem.

Met hun eis om zowel soft- als harddrugs te liberaliseren, trokken de Jonge Liberalen de aandacht tijdens de Streetparade (op 10 augustus jl. in Zurich – Red.). Hun voorstel is in principe juist. Helaas verzanden ze, zoals zo vaak het geval is, in details, in plaats van fundamentele argumenten aan te dragen.

De mens als eigenaar van zijn lichaam

Vanuit vrijheidsperspectief is de zaak duidelijk: ieder mens is in de eerste plaats eigenaar van zijn lichaam en kan ermee doen wat hij wil. Dit is wat het belangrijke principe van zelfeigenaarschap zegt. In plaats van hierop te vertrouwen, nemen de Jonge Liberalen echter hun toevlucht tot bijzaken.

Zij betogen onder meer dat de zwarte markt voor drugs de staat van belastinggeld berooft – alsof dit vanuit liberaal perspectief iets slechts is. Door liberalisering zou er geld in de staatskas terechtkomen dat de staat zou gebruiken om de negatieve gevolgen van drugsgebruik te bestrijden.

Iedereen die drugs gebruikt, moet de gevolgen zelf dragen

Voor de LP is het duidelijk waarom dergelijke verdraaiingen erin sluipen: het tweede deel van de eis ontbreekt: het gezondheidszorgsysteem moet óok radicaal worden geliberaliseerd. Uit zelfbeschikking volgt ook dat individuen de persoonlijke verantwoordelijkheid voor hun gezondheid moeten nemen en niet mogen verwachten dat alles met het geld van anderen betaald zal worden.

Concreet betekent dit dat iedereen het recht heeft om zijn lichaam schade toe te brengen met medicijnen als hij of zij denkt dat dit nodig is. Hij mag er echter niet van uitgaan dat het grote publiek voor deze schade zal betalen.

Vrijwillige preventie en hulp in plaats van het drugsbeleid van de staat

Met haar fundamentele overwegingen pleit de Libertaire Partij niet voor het gebruik van drugs. Vanuit maatschappelijk perspectief is het wenselijk om preventie en voorlichting het noodzakelijke belang te geven en mensen die getroffen zijn door drugs te helpen. Deze taken mogen echter niet door de staat worden uitgevoerd en dus ten koste van het grote publiek, maar moeten worden uitgevoerd door particuliere bronnen, bijvoorbeeld via vrijwillige liefdadigheidsorganisaties.

Noot van de redactie:

Zwitserland heeft meer stappen gedaan dan de EU om tot een deel-liberalisering van drugs te komen. Zo is cannabis (met een gereduceerd THC-gehalte) verder gelegaliseerd dan in de EU Cannabisthee en wiet kun je in de supermarkt kopen.

Maar toch, het blijkt dat in de praktijk alles erop gericht is de teelt, productie en verkoop aan zeer strakke lijntjes te houden, en niet het minst vanwege de fiscale belangen van de diverse overheden. Op die belangen speelt de (in Zwitserland zeer dominerende) farmaceutische industrie graag in. Er is sinds enkele jaren een regelrechte concurrentieslag aan de gang tussen kleine bedrijfjes en de grote jongens, waarin de “legaliserende” autoriteiten bij tijd en wijle een concurrentievervalsende rol spelen.

Door Andreas Puccio