Categorie: Economie
Artikelen die gaan over de stand van zaken van de economie, (extra) belastingheffing, kosten van levensonderhoud en de wijze waarop de overheid haar geldsystemen en financiering regelt.
-
Economie: Europa loopt achter
Regulering en belastingdruk nekt innovatie en productiviteit: is er een libertaire oplossing? Aan de hand van enkele grafieken en plaatjes nemen wij u mee in de economische achteruitgang van Europa, met name ten opzichte van de Verenigde Staten.…
-
Hut voor Grognek
Door Grognek van Fakkelstam. Grognek wil hut. Grognek zoek hut. Hut 468.000 banaan. Grognek kleine hut. Kleine hut nu 180.000 banaan. Grognek sparen voor hut.…
-
De verkoop van ABN-AMRO aandelen
Harry Geels (Redacteur Financial Investigator, Beleggers Belangen in het verleden De Financiële Telegraaf) schrijft deze week een artikel over de achtergronden van de voorgenomen verkoop van de aandelen ABN-AMRO die sinds de “bankenredding” van 2008 in overheidsbezit zijn.…
-
Oplossing woningtekort – weg met het verbod op bouwen
Het is in Nederland verboden om iets te bouwen. De wet staat er vol mee. Tenzij je een vergunning aanvraagt. Als iets vergunning plichtig is, is het een verbod.…
-
Het Noord-Cypriotische belastingparadijs
“Belasting is diefstal”, is een uitspraak die menig mens de wenkbrauwen doet optrekken. Belasting wordt gezien als één van de normaalste zaken van het dagelijks leven.…
-
Trend: Opkomst van vrije Special Economic Zones (video)
De wereldwijde opkomst van Special Economic Zones (SEZ) is misschien wel de belangrijkste trend waar je nog nooit van gehoord hebt. Special Economic Zones zijn geografisch afgebakende gebieden in een land met eigen regels, wetten en belastingen om zo bepaalde industrieën aan te trekken.…
-
Box3: ‘Vermogenden’ op de vlucht, productiviteit neemt af, belastinginkomsten dalen
Vermogensbelasting te hoog en te complex maken zorgt voor uitstroom van kapitaal, minder belastinginkomsten en een afname van de arbeidsproductiviteit (de Laffer-curve). Noorwegen en Canada zijn het voorbeeld.
-
Geldgroei, van nazi wapen tot hoeksteen van monetair beleid
Geldschepping en inflatie zijn hoekstenen van het monetaire beleid. Inflatie geeft landen met grote staatsschulden een automatische vermindering van hun schuldpositie en hebben de centrale banken de mogelijkheid om geld bij te drukken. Het gevolg is een grote welvaartsverspilling.
-
Bedrijven vertrekken uit Nederland?
Ahoy! De wal komt in zicht! De wal, die het schip gaat keren. Na DSM, Shell en Unilever houden ook veel andere grote bedrijven het wel voor gezien in het ESG-gedreven missieland. Autofabrikant VDL Nedcar is deze maand gestopt met het produceren van auto’s. De scepsis van ASML over het Nederlandse vestigingsklimaat werd publiek, evenzo…
-
Bestaanszekerheid: het afgedwongen recht
We moeten iets duidelijk maken: het Libertaire gedachtegoed is pacifistisch, maar ondersteunt uitdrukkelijk het recht op zelfverdediging. Actueel worden we collectief ertoe verleid om over gewelddadige conflicten standpunten in te nemen en onze allianties met oorlogvoerenden te verklaren. Het ene vreselijke verhaal volgt het andere op, alles erop gericht om je mening te beïnvloeden zodat…
-
De digitale euro (CBDC)
18 oktober was het zover. Christine Lagarde van de ECB kondigt aan dat ze verder willen met de digitale euro. De Euro variant van de CBDC. Het idee achter de digitale euro is heel simpel: digitaal contant geld. De ECB zegt zich erg zorgen te maken over het teruglopen van het gebruik van contant geld.…