Monetair beleid en inflatie - Foto Pixabay van Anja

|

Ratio

Geldgroei, van nazi wapen tot hoeksteen van monetair beleid

,

Het is enkele tientallen jaren geleden. Een man verkondigde op een camping aan eenieder die het horen wilde dat de overheid gewoon extra geld kon bijdrukken. En dat ze dan niet zoveel extra belasting hoefden te heffen. Hoe dom kan je zijn dacht ik toen.

Het is meer dan 80 jaar geleden. De nazi majoor Bernard Kruger krijgt de opdracht een van de grootste valsemunterij operaties ooit ondernomen op te zetten. Het massaal bijdrukken van papiergeld, met name Britse Ponden. Om zo de Britse economische en financiële sector te ondermijnen. Via “operatie Bernard”.

Is vijf minuten tijd teveel gevraagd? Dan hier een video van nog geen minuut:

In het kort, nazi Duitsland wist succesvol Britse Ponden na te maken, zo succesvol dat de Zwitserse banken ze accepteerden en na de oorlog de Bank of England een nieuwe serie bankbiljetten ging uitgeven. De Engelse economie ging niet ten gronde, maar dit kwam mede door problemen met de distributie van het valse geld.

Anno nu. Geldschepping en inflatie zijn hoekstenen van het monetaire beleid. De burger gelooft in het nut van een beperkte inflatie van een paar procent wat de landen met grote staatsschulden een automatische vermindering van hun schuldpositie oplevert. En de centrale banken de mogelijkheid geeft geld bij te drukken, of anderszins te scheppen. Het gevolg is een grote welvaartsverspilling en overheveling.

Deze nazi operatie van geldschepping is in mildere vorm modern monetair beleid geworden.

Als je over extra tijd beschikt en de energie hebt om boeken over monetaire economie te lezen dan is keerpunt 1971 van Edin Mujagic een echte aanrader. Net als geldmoord, dat helaas niet meer nieuw te koop is maar nog wel als e-book. Hier een boekbespreking!