Categorie: Nationale Politiek

Artikelen over de opvattingen, voornemens, acties en besluiten van de partijen en haar (volks)vertegenwoordigers welke acteren in de huidige lokale, Nederlandse politiek en de wijze waarop de media daarvan verslag doen. Inclusief de acties in het kader van verkiezingen.

  • Komt er een Libertarische revolutie aan?

    Komt er een Libertarische revolutie aan?

    De discussie over de rol van de overheid in ons dagelijks leven laait wereldwijd op, en niet zonder reden. De hoge inflatie, stijgende staatsschulden en een steeds zwaardere belastingdruk doen burgers in alle hoeken van de wereld afvragen hoe effectief hun overheden eigenlijk zijn.…

  • Oplossing woningtekort – weg met het verbod op bouwen

    Oplossing woningtekort – weg met het verbod op bouwen

    Het is in Nederland verboden om iets te bouwen. De wet staat er vol mee. Tenzij je een vergunning aanvraagt. Als iets vergunning plichtig is, is het een verbod.…

  • Levensverwachting Schoof 1

    Levensverwachting Schoof 1

    De Telegraaf schetste vorige week een ontluisterend beeld van de sfeer tussen de coalitiepartijen. NSC-leider Pieter Omtzigt zou de ene na de andere emotionele uitbarsting hebben en ‘huilend en schreeuwend’ het coalitieoverleg over de prinsjesdagbegroting hebben verlaten.…

  • Wolven ga!

    Wolven ga!

    Het zal de meeste lezers niet ontgaan zijn, maar de wolf is terug in Nederland. Er is een bepaald stratum medelanders die deze ontwikkeling vieren.…

  • Een Hoppeaanse oplossing voor vrije migratie? 

    Een Hoppeaanse oplossing voor vrije migratie? 

    In veel gevallen zijn immigranten buitenlandse indringers omdat er vaak geen lokale ontvangers zijn van deze zoekers naar bestaanszekerheid.

  • De Plasterk-Hitjob: laster en smaad als bestuurlijk instrument

    De Plasterk-Hitjob: laster en smaad als bestuurlijk instrument

    Andreas Kinneging, Hoogleraar rechtsfilosofie in Leiden, gaf zijn opinie op 20 mei 2024 in blckbx today (21:45 – 26:00) over politieke “hitjobs”, waarvan nu Ronald Plasterk het slachtoffer geworden is. Volgens hem zijn de straffen voor laster en smaad veel te laag. Een strafdreiging als “publieke rectificatie” (in de krant) schrikt journalisten en kranten niet…

  • Transitiestandpunten en het verkiezingsprogramma

    Transitiestandpunten en het verkiezingsprogramma

    De LP streeft naar een minimale overheid. Er zijn veel manieren om tot een nachtwakersstaat te komen. Een deel van de LP leden is ervan overtuigd dat de tussenstappen duidelijk in het verkiezingsprogramma moeten worden uitgewerkt. In zogenaamde transitiestandpunten. Te denken valt aan bijvoorbeeld de invoering van een basisinkomen of aan onderwijsvouchers. Dit artikel gaat…

  • Wat is er gebeurd met links-liberaal?

    Wat is er gebeurd met links-liberaal?

    D66 verloor onlangs ook nog haar tiende zetel, die van Tjeerd – halvering veestapel – de Groot. Tot groot genoegen van heel behoudend-rechts, want Tjeerd was voor hen een bijtgrage luis in de pels.…

  • De Islamstandpunten van de PVV en de opstelling van Omtzigt

    De Islamstandpunten van de PVV en de opstelling van Omtzigt

    Pieter Omtzigt (NSC) wil “op dit moment” geen onderhandelingen starten met de PVV. Dat zei hij vorige week woensdag na afloop van een gesprek met verkenner Ronald Plasterk. ….. “Het verkiezingsprogramma van de PVV bevat standpunten die naar ons oordeel in strijd zijn met de Grondwet”. Bron. Intussen is de lucht wat meer geklaard maar…

  • Gaat het de Partij voor de Vrijheid echt om vrijheid?

    Gaat het de Partij voor de Vrijheid echt om vrijheid?

    De Tweede Kamerverkiezingen van 2023 zijn inmiddels twee weken achter de rug en resulteerden in een verrassende verkiezingsuitslag. Wilders met de PVV rolde als grote winnaar uit de verkiezingen met maar liefst 37 zetels. De afgelopen twee weken hebben in het teken gestaan van de formatie. En tot op heden is er nog geen concreet…

  • Het Libertaire Gehalte van BVNL

    Het Libertaire Gehalte van BVNL

    Met het recente nieuws dat Toine Manders op de lijst gaat voor BVNL is het een goed moment om het BVNL-partijprogramma door te nemen om te zien hoe libertair die partij eigenlijk is. Wybren van Haga, een oud-VVD’er en ex-FvD’er, heeft een liberale achtergrond, en komt vooral op voor de middenklasse. Door te ageren tegen…

  • De verkiezingsbelofte van de efficiënte overheid: Democratische onderdanigheid

    De verkiezingsbelofte van de efficiënte overheid: Democratische onderdanigheid

    De overheid wordt gezien als het instituut dat het algemeen belang dient. Wanneer burgers zeggenschap zouden hebben over het functioneren van de overheid is de gedachte dat het volk regeert. De gedachtegang houdt in dat de burgers bepaalde vrijheden behouden en zichzelf en de samenleving vorm kunnen geven. Met de aankomende verkiezingen in het vooruitzicht…