Categorie: Politieke bewegingen
Artikelen die gaan over (historische) politieke opvattingen en stromingen – zijnde niet de libertaire beweging – die betrekking hebben op de noodzaak en de organisatie van (collectieve) samenlevingen die overheidsgezag impliceren.
-
De Relevantie van Atlas Shrugged: Vrijheid, Verantwoordelijkheid en de Rol van het Individu
Door Vrijspreker; eerder gepubliceerd op de website van Vrijspreker op 26-01-25 Atlas Shrugged is een van de meest invloedrijke en controversiële werken van Ayn Rand. Gepubliceerd in 1957 en later vertaald naar een driedelige filmreeks, combineert het boek filosofie, economie en een meeslepend verhaal om complexe vragen te stellen over vrijheid, verantwoordelijkheid en de rol van het…
-
“Salon de Hodbomont” – Totalitarisme
Door Edwin J.F. Delsing / 24.12.2024 We zijn getuige van interventies door supranationale krachten die steeds meer proberen ons dagelijks leven, onze middelen van bestaan en onze normen en waarden te beïnvloeden.…
-
De lerende organisatie
Kennis is macht, om als organisatie te groeien is het belangrijk te werken aan het kennisniveau van de organisatie. Een bestuur streeft er vaak naar om een lerende organisatie te worden.…
-
Geen hiërarchie, maar heterarchie
Onze hersens zijn geen hiërarchisch geprogrammeerde machines, maar werken heterarchisch, dat wil zeggen op basis van nevengeschikte neurale verbindingen, stelde de Amerikaanse neurofysioloog en cyberneticus Warren Sturgis McCullogh.…
-
Nietzsche, Dick, Bey
De libertair is zo’n beetje precies het tegenovergestelde van de conservatief: immers, wanneer je de staat zoals Robert Nozick het noemde een ‘minarchist state’ wilt maken kun je je het absoluut niet veroorloven behoudend te zijn.…
-
“Met de rug naar de samenleving”.
Dit is de titel van een rapport van de AIVD, de NCTV en de Nationale Politie. Het is een 25-zijdige “analyse van de soevereinenbeweging” en gaat over groeperingen die het helemaal gehad hebben met de Nederlandse staat, en op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Er worden drie subcategorieën bekeken: 1) mensen die het systeem van…
-
Jodenhaat
Na een epidemie volgt Jodenhaat. Dat was de titel van een artikel van Geertje Dekkers in het Historisch Nieuwsblad van 16 juni 2020. Het artikel ging in op het fenomeen van het aanwijzen van een zondebok voor rampen waarvan de oorzaak niet bekend is. Dan schieten de complottheorieën onmiddellijk uit de grond. En er is…
-
Boerenopstand in Europa
Helemaal onverwacht was het niet, maar de omvang van de boerenprotesten laten ons versteld staan. In elk land van de Europese Unie staan boeren op en protesteren massaal en tegelijk tegen de maatregelen ten gevolge van de “Green Deal” van de Europese Unie. In het begin zaten we een beetje meewarig naar de Franse boeren…
-
Bestuurlijke Ongehoorzaamheid
De meeste lezers van dit stuk leven in het land waar sociaal-democratische, christen-democratische, liberaal-democratische en 66-democratische partijen sinds tientallen jaren werken aan het perfectioneren van de sociaal-liberale-christelijke democratie. In juist dat land, het Beste van Alle Denkbare, schuwen de democratisch gekozenen, letterlijk “de elite”, direct-democratische inspraak. En vanuit hun standpunt bekeken hebben ze gelijk: de…
-
De Wet der Domheid (*Lex Stultitiae)
Edwin Delsing haalde het in 1509 verschenen satirische maar invloedrijke werkje ‘Lof der Zotheid’ aan in een artikel van 7 januari van ‘Libertair Perspectief’ over de functie van onwetendheid in de samenleving, waarin hij positieve aspecten van onkundigheid belicht. In ‘Lof der Zotheid’ wordt op humoristische wijze gesteld dat de dommen (de ‘Zotten’) een veel…
-
Vrijwillige Solidariteit
Libertarische solidariteit, de echte solidariteit. Een korte analyse over waarom solidariteit en vrijheid niet bijten.